Pandemia ei pysäyttänyt nuoria – tuore väitöstutkimus paljastaa sopeutumiskyvyn ja oma-aloitteisuuden
Koronapandemia haastoi nuorten aikuisten elämänkulkua, mutta tuore väitöstutkimus osoittaa, etteivät he olleet tilanteessa kokonaan voimattomia. YTM Julia Nuckols tarkastelee sosiologian väitöskirjassaan miten nuoret Suomessa, Ruotsissa ja Isossa-Britanniassa reagoivat pandemian aiheuttamiin ammatillisiin, taloudellisiin ja sosiaalisiin haasteisiin.

Tulokset osoittavat, että vaikka epävarmuutta koettiin laajasti, nuoret osoittivat myös resilienssiä ja kykyä sopeutua poikkeukselliseen tilanteeseen. He tekivät aktiivisia valintoja, kuten hakeutuivat uusille koulutuspoluille, muuttivat asuinolosuhteitaan tai suunnittelivat talouttaan uudelleen. Eristäytymisen aikana sosiaalisesta mediasta haettiin tietoa, vertaistukea ja keinoja yhteydenpitoon.
Tutkimus tuo esille myös sen, miten eri maiden sosiaaliturvajärjestelmät ja pandemian rajoitustoimet vaikuttivat nuorten kokemuksiin. Pohjoismaisten hyvinvointivaltioiden nuoret näyttivät olevan paremmin suojassa taloudellisilta paineilta kuin brittinuoret, jotka elivät heikompien sosiaalisten ja taloudellisten turvaverkkojen varassa.
”Pandemia ei ainoastaan viivästyttänyt elämän siirtymävaiheita – se muutti nuorten suhtautumista työhön, rahaan ja sosiaaliseen elämään.”
Tämä monitieteinen väitöskirja yhdistää ihmisen elämänkulun ja kehityksen sekä median käytön teorioita tarjoten uusia näkökulmia siihen, miten yhteiskunnalliset rakenteet ja yksilön toimijuus kietoutuvat toisiinsa kriisiaikoina. Tutkimus nostaa esiin myös huolen nuorten kasvavasta yksinäisyydestä pandemian jälkeen ja sosiaalisen median kaksoisroolista: se on yhtäältä tärkeä tukikanava ja toisaalta ahdistuksen ja disinformaation lähde.
”Pandemia ei ainoastaan viivästyttänyt elämän siirtymävaiheita – se muutti nuorten suhtautumista työhön, rahaan ja sosiaaliseen elämään”, Nuckols toteaa.
”Näiden vaikutusten ymmärtäminen auttaa meitä rakentamaan parempia tukirakenteita tulevia kriisejä varten – erityisesti nykyisessä kriisiajassa.”
YTM Julia Nuckolsin sosiologian väitöskirjan The pandemic youth: life course and social challenges of the COVID-19 pandemic among young people julkinen tarkastustilaisuus pidetään 16.5.2025 klo 12.00 Jyväskylän yliopiston päärakennuksessa (C2). Vastaväittäjänä toimii professori Gary Pollock (Manchester Metropolitan University) ja kustoksena professori Terhi-Anna Wilska (Jyväskylän Yliopisto).
Väitöstilaisuuden kieli on englanti.
Taustatietoa:
Julia Nuckols on suorittanut yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinnon sosiologiasta Jyväskylän Yliopistosta. Hän työskenteli väitöskirjatutkijana sosiologian oppiaineessa Jyväskylän yliopistossa vuosina 2021–2024.
Nuckolsin tutkimukselliset intressit liittyvät nuorisotutkimukseen, sosiaaliseen mediaan ja kriisitutkimukseen. Hänen väitöstutkimustaan ovat rahoittaneet DigiConsumers-hanke (Suomen Akatemian yhteydessä toimiva Strategisen tutkimuksen neuvosto ja Suomen Akatemian COVID-19 -lisärahoitus) sekä Jyväskylän yliopisto.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Reetta KalliolaViestinnän asiantuntija, Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta
Puh:+358504335652[email protected]Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Kyberyhteistyön puute altistaa yritykset uhkille – Jyväskylän yliopistossa kehitetty materiaalipaketti tuo apua haasteisiin15.5.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Tiivis yhteistyö voi altistaa organisaatioita kyberuhkille. Pahimmillaan yhden organisaation tietoturvahaavoittuvuuksia voidaan hyödyntää hyökkäyksissä muita yrityksiä kohtaan. Jyväskylän yliopistossa informaatioteknologian tiedekunnassa tuotettu materiaalipaketti auttaa yrityksiä kyberturvallisuusyhteistyön aloittamisessa ja tiivistämisessä toisten organisaatioiden kanssa. Materiaalipaketista hyötyvät etenkin toimijat, joilla itsellään on rajalliset kyberturvallisuuteen liittyvät resurssit.
Väitös: Lääkäreille lähetetty informaatio voi vähentää mahdollisesti haitallista lääkkeiden määräämistä14.5.2025 11:11:58 EEST | Tiedote
KTM Iiro Ahomäki Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta tutki taloustieteen väitöskirjassaan Kelan lääkemääräyspalautteiden vaikutuksia. Väitöstutkimuksen tulosten mukaan Kelan lääkäreille lähettämät henkilökohtaiset lääkemääräyspalautteet vähensivät mietojen opioidien määräämistä uusille potilaille ja iäkkäille vältettäväksi suositeltavien lääkkeiden määräämistä yli 75-vuotiaille. Vahvojen opioidien määräämisessä ei havaittu vastaavia vaikutuksia.
Esiopetussiirtymissä ilmenee eroja päiväkotien ja koulujen välillä14.5.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Varhaiskasvatuksesta esiopetukseen siirtyvä lapsi voi asuinpaikastaan riippuen kohdata siirtymän eri tavoin, väitöstutkimus osoittaa. Erot näkyvät esimerkiksi siinä, kuinka lasten osaamiseen suhtaudutaan. KM Jasemin Çan tarkasteli väitöskirjassaan neljää varhaiskasvatus- ja esiopetusyksikköä ja havainnoi millaisia voimavaroja lapsilla on osallistuessaan esiopetussiirtymiin arjen tasolla.
Väitös: Hyvä ESG-luokitus ei takaa hyötyä - mutta ei tuo haittaakaan13.5.2025 13:16:16 EEST | Tiedote
Kestävyyteen kiinnitetään yhä enemmän huomiota, joten ympäristö- ja yhteiskuntavastuuseen ja hyvään hallintotapaan (ESG) panostaminen on noussut tärkeäksi teemaksi kansainvälisessä sijoitusmaailmassa. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa tekemässään tohtorinväitöksessä Thanh Nam Vu tutki, miten ESG-kriteerien sisällyttäminen sijoitussalkkujen allokaatioon vaikuttaa taloudellisiin tuottoihin, ja haastaa vallitsevat oletukset vastuullisuustiedon arvostuksesta rahoitusmarkkinoilla.
Generatiivista tekoälyä halutaan hyödyntää ohjelmistotuotannon tehostamisessa – Jyväskylän yliopiston hanke sai 840 000 euron rahoituksen13.5.2025 08:55:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopisto on saanut Business Finlandilta 840 000 euron rahoituksen hankkeelle, jonka tavoitteena on tutkia generatiivisen tekoälyn mahdollisuuksia ohjelmistokehitysprosessien tehokkuuden ja ohjelmistotuotteiden laadun parantamisessa. Konsortiohankkeessa on mukana viisi suomalaista yritystä sekä useita ulkomaisia toimijoita. Hankkeen kokonaisrahoitus on 1,2 miljoonaa euroa, josta 30 % on yliopiston omaa rahoitusta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme